Zeytinburnu'nda Yaşayan Batı Trakyalılar

Batı Trakya Türkleri 1923 yılında yapılan Lozan Antlaşması ile yaşadıkları topraklarda azınlık olarak Yaşamaya bırakılmışlardır.

Batı Trakya azınlığı İslam dinine mensup,Türk kökenli Yunan vatandaşı olarak, bu güne kadar insanca yaşama savaşı vermektedir. Kimliğini ve onurunu korumaktan başka bir gaye peşinde olmamıştır.

31 AĞUSTOS 1913 de kurulan ilk Türk Cumhuriyeti bugün Türkiye deki Cumhuriyetin temellerini teşkil etmiş yıllarca özgürlük mücadelesine devam etmiştir.

1946 - 1949 yıllarında Yunanistan da başlayan iç savaş nedeniyle Batı Trakya Türk azınlığı can güvenliği kalmadığından, topraklarını ve mallarını geride bırakarak yoğun bir şekilde Türkiye' ye göç etmeye başlamışlardır.

Anavatan'a gelen Batı Trakya Türkleri sorunlarını hem Türk devletine hem de Yunanistan' da kalan soydaşlarının sorunlarını Uluslar arası platforma taşıyabilmeleri için 1946 yılında BATI TRAKYA TÜRKLERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ adı altında demeklerini kurmuşlar. 1952 yılında Zeytinburnu' da yoğunlaşan Batı Trakya' lılar 1968 yılında derneğin Zeytinburnu şubesini açmışlardır.

KURUCULAR: Hüseyin YILMAZ, İsmail YURT, Hüseyin GÜLGÜN, Ahmet GÜL, Hasan GENÇOĞLU, Mehmet ÇOLAK, Ahmet ŞAHİN ve Asım ÖZTÜRK Beş Telsiz Mahallesinde 102/1 sokakta tek göz oda içerisinde, bir masa, iki sandalye, bir Atatürk posteri ve bir bayraktan ibaret olan, kirası kurucular tarafından karşılanan şube zamanla üyelerini çoğaltıp faaliyetlerini sürdürmeye devam etmiştir.

1972 Yılında İskeçe' nin sembollerinden biri olan 600 senelik Tabakhane Camii bir gecede Yunanlıların keyfi ile yıktırılmıştır. Bizleri derin üzüntüye sevkeden bu olay Batı Trakya' lıların yoğun olarak yaşadığı Telsiz Mahallesi' nde Tabakhane Camii anısına cami yaptırma kararı alınmış ve 1978 yılında cami derneği kurularak 1979 yılında cami inşaatına başlanmıştır. 1989 yılında da Batı Trakya Eğitim Araştırma ve Cami Yaptırma Vakfı kurulmuş ve bugüne dek faaliyetlerini sürdürmektedir

Gençlerimize eğitim ve kültür yuvası olarak 1997 yılında kurulan İstanbul Batı Trakya Spor Okulu da şu anda beş sınıf olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Halı sahası ve spor kompleksi ile tüm Zeytinburnu' ndaki gençlere spor yapma imkanı sunmaktadır.